De term libido wordt nogal snel met mannen geassocieerd, maar dit zou een volledig verkeerde opvatting van de term betekenen. Er bestaat wel degelijk een vrouwelijk libido en dat werkt eigenlijk net hetzelfde als bij de man. Ook vrouwen hebben de ene keer meer dan de andere keer zin in seks en hebben dus ook de ene keer een hoger libido dan de andere keer, niets anders dan bij mannen dus. En dat is ook wat libido is, namelijk de zin in seks, niets meer en ook niets minder.
Het libido is iets heel uniek en persoonlijk en zal voor iedere vrouw verschillend zijn en zal bovendien ook op ieder moment verschillend zijn. Verschillende zaken zoals vermoeidheid, neerslachtigheid en hormonale veranderingen hebben hun invloed en bepalen mee hoeveel zin in seks je op dat moment hebt. Leeftijd en levensstijl bijvoorbeeld zijn ook erg bepalend. Het is volkomen normaal dat jonge vrouwen vaker zin hebben in seks, net zoals het volkomen normaal is dat vrouwen met een erg druk leven momenten hebben waarin seks het laatste is waar ze aan denken. Zorgen voor voldoende ontspanning, voor een romantisch en opwindend kader en het gebruik van voedingsmiddelen en supplementen kunnen een niet te onderschatten effect hebben op het libido van iedere vrouw, en ook wel van iedere man hoor al zullen die dat misschien minder snel willen toegeven. Als het over libido gaat, verschillen mannen en vrouwen op zich niet zo heel veel van elkaar.
Tijdens de hele menstruatiecyclus verandert de hormoonhuishouding van vrouwen constant, maar daarmee vertellen we je niets nieuws. Net omdat die hormoonhuishouding mede de zin in seks bepaalt, zal deze cyclus dus elke maand opnieuw, of iedere 28 dagen zo je wil, een grote invloed uitoefenen op het libido. Bij de meeste vrouwen zal de zin in seks het grootst zijn rond het moment van de eisprong en zal de menstruatie een afknapper vormen voor de zin in seks. Pin je natuurlijk niet vast op deze cyclus. Wanneer jullie allebei de zin in seks voelen opkomen, is er geen enkele reden te vinden om het moment van je cyclus een spelbreker te laten zijn. Ieder moment is goed als het voor jullie goed is en goed aanvoelt, laat zoveel zeker zijn.
Ook vrouwen produceren, zij het dan veel minder dan mannen, testosteron. Omdat het testosterongehalte vanaf de overgang daalt, zal ook het libido dalen. Tijdens de overgang daalt ook het oestrogeen gehalte, wat ervoor zorgt dat de slijmvliezen, ook die van de vagina, droger worden. Een combinatie van deze twee zaken laat het libido een heel stuk dalen, tot grote frustratie soms van de vrouw in kwestie.
Je hoort wel eens dat het wel of niet zin hebben in seks een kwestie is van je mentale toestand. Voor een groot stuk klopt dit wel. Als je hoofd vol zit met andere zaken zoals je baan, de kinderen en het organiseren van het huishouden, zal er nog weinig tijd overblijven om je te concentreren op het idee van een stomende vrijpartij. Ontspannen en je gedachten uitschakelen, zal dus in elk geval een bevorderlijk effect hebben op het libido. Yoga, een ontspannende massage of een heerlijk warm bad kunnen ook al wonderen verrichten voor je libido. Dit zijn trouwens ook zaken die je perfect samen met je partner kunt doen en die zo al kunnen bijdragen aan het verhogen van het libido van jullie allebei. Doe hierin vooral wat voor jullie goed aanvoelt en wat de spanning tussen jullie doet toenemen, de seksuele spanning dan wel te verstaan natuurlijk. Naast dit is het natuurlijk ook belangrijk om eventuele medische oorzaken te kunnen uitsluiten. Blijft de zin in seks, ondanks een vrije en ontspannen toestand, nog steeds weg, dan kan het zeker geen kwaad om dit even met je arts te bespreken. Werd er geen medische oorzaak gevonden, laat dan de ontspannen toestand zijn werk zonder dat je jezelf hierbij druk oplegt. Lukt het je vandaag niet, dan misschien morgen wel moet je maar denken.
Wil je als vrouw je libido verhogen, dan zijn er wel een aantal middelen te vinden die je daar doeltreffend kunnen bij helpen. Vitaminen en mineralen die je lichaam helpen ontspannen, zijn er een eerste categorie. Voedingsstoffen die de hormoonhuishouding positief beïnvloeden, zoals ginseng, maca wortel, zink, cranberry, gingko biloba en de vitamines B2, B3 en C vormen dan weer een andere categorie. Welke voedingsstoffen en supplementen jij wil gebruiken, bepaal je helemaal zelf. De keuze zal ook grotendeels afhangen van waar jij je goed bij voelt en bij de voedingsstoffen en supplementen die voor jou de gewenste resultaten opleveren. Gebruik supplementen altijd op de voorgeschreven manier en in de juiste dosis en stop de inname als je bijwerkingen ondervindt. In het laatste geval is een afspraak bij je arts aan te raden.